Mrrrr's Forum (VIEW ONLY)
Un forum care ofera solutii pentru unele probleme legate in general de PC. Pe langa solutii, aici puteti gasi si alte lucruri interesante // A forum that offers solutions to some PC related issues. Besides these, here you can find more interesting stuff.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mrrrr's Forum (VIEW ONLY) | Reguli | Inregistrare | Login

POZE MRRRR'S FORUM (VIEW ONLY)

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy pe Simpatie
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
Mrrrr's Forum (VIEW ONLY) / Tutoriale si Ghiduri Utile // Tutorials and useful guides / [Management] Diagrama / matricea RACI Moderat de TRaP, TonyTzu
Autor
Mesaj Pagini: 1
TonyTzu
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 252
Sursa:

Oricare ar fi activitatile si procesele pe care le desfasoara firma dumneavoastra, in managementul proiectelor mari sau mici, aveti nevoie de metoda RACI. Cu ajutorul ei eliminati pentru totdeauna partidele de ping-pong al responsabilitatilor si implicarile surpriza care pun sub semnul intrebarii deciziile anterioare, termenele nerespectate, rolurile prost definite sau colaboratorii care ignora feedback-ul informarii.

Acronimul RACI vine de la Responsible ("Realizator"), Accountable ("Autoritate"), Consulted ("Consultat") si Informed ("informat"). Metoda RACI consta in elaborarea unui tabel sau a unei matrici care indica rolurile si responsabilitatile participantilor la un proiect. Ea da o viziune simpla si clara a derularii proiectului, permitand evitarea unei redundante a rolurilor sau a unei dilutii a responsabilitatilor.
Acest instrument de management prezinta cu claritate:
- cine sunt membrii operationali ai proiectului si care sunt sarcinile respective;
- cine este unicul decident;
- la ce persoane se poate apela pentru consiliere;
- ce persoane trebuie sa fie informate in legatura cu evolutia proiectului.

Regulile de constructie a matricii

Intr-o prima etapa, sunt definite toate sarcinile, actiunile sau activitatile procesului sau proiectului care vor fi listate vertical in grila. Apoi, pe orizontala, vor aparea toate entitatile care intervin in proiect, persoane numite direct sau echipe (poate fi vorba despre un anumit serviciu, de exemplu, dar cel mai eficace este sa fie identificata persoana cheie).

Urmeaza definirea fiecarei litere care intra in joc, coreland activitatile cu entitatile.

"R" (Responsible) realizeaza actiunea. Este entitatea careia ii revine executarea proiectului. In rolul "R" pot fi mai multe persoane, dar trebuie sa existe minimum o persoana pentru fiecare actiune. Fara aceasta entitate nu ar fi posibila realizarea uneia sau mai multor sarcini.

"A" (Accountable) este autoritatea care da socoteala de evolutia proiectului. Intotdeauna trebuie sa fie un singur "A" pentru fiecare actiune. "A" este responsabil de organizarea muncii realizatorilor si raspunde chiar si pentru esecurile acestora. In general, exista un raport ierarhic intre "A" si "R" ("A" este conducatorul lui "R").

"C" (Consulted) sunt participantii la proiect care pot fi consultati in domeniile lor de expertiza. Ei dau un simplu aviz privind actiunea respectiva. Evident, este posibila si situatia in care sa nu existe nicio persoana "C". Persoanele "C" nu au autoritate decizionala. "A" este cel care hotaraste daca va fi luat sau nu in seama avizul dat de "C".

"I" (Informed) sunt persoanele care nu intervin in proiect, dar trebuie sa fie tinute la curent in legatura cu evolutia acestuia.

Code:

Un exemplu de RACI
      Entitatea 1 (persoana sau echipa)     Entitatea 2 (persoana sau echipa)     Entitatea 3 (persoana sau echipa)     Entitatea 4 (persoana sau echipa)     Entitatea 5 (persoana sau echipa)
Sarcina A     A     R     R     I     C
Sarcina B     I     R     C     A     I
Sarcina C     A/R     I     I     C     I
Sarcina D     A/R     I     I     R     R
Sarcina E     I     I     A/R     I     I
Sarcina F     C     I     R     A     I
Sarcina G     I     I     R     R     A
* A = Accountable ; R = Responsible ; C = Consulted ; I = Informed



pus acum 6 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la