Mrrrr's Forum (VIEW ONLY)
Un forum care ofera solutii pentru unele probleme legate in general de PC. Pe langa solutii, aici puteti gasi si alte lucruri interesante // A forum that offers solutions to some PC related issues. Besides these, here you can find more interesting stuff.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mrrrr's Forum (VIEW ONLY) | Reguli | Inregistrare | Login

POZE MRRRR'S FORUM (VIEW ONLY)

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Cristina02 pe Simpatie
Femeie
23 ani
Arges
cauta Barbat
26 - 80 ani
Mrrrr's Forum (VIEW ONLY) / Tot felul // Stuff / Curiozitati ale limbii romane Moderat de TRaP, TonyTzu
Autor
Mesaj Pagini: 1
Mrrrr
AdMiN

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2186
Sursa:

Am copiat textul doar pentru a avea un back-up.

Lista oficiala de cuvinte a limbii romane, utilizata de exemplu la jocul Scrabble, LOC 2000, realizata dupa DEX, cuprinde 536708 cuvinte cu 2-15 litere. Cele mai frecvente cuvinte au 10 litere iar cele mai rare au 2 litere.

Mai multe curiozitati ale limbii romane cititi in continuare.

Pana in prezent, se pare ca cele mai lungi cuvinte anagramate au 15 litere si sunt: dactilografiere si radiotelegrafic.

Cel mai lung cuvant din limba romana este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza.  Acesta contine 44 de caractere. Electroglotospectrografie (termen medical, 25 caracatere) este cel mai lung cauvant cuprins in DEX `98 si inseamna: “Metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful”

Acioaiei (pop. obiect realizat din aliaj, tinchea, cutit) este cel mai lung cuvant (8 litere) romanesc care contine o singura consoana.

Exista si cacografie, nu doar cacofonie. Cacofonia semnaleaza o eroare de stil in vorbire caracterizata de alaturarea nepotrivita a unor sunete care, rostite, distrag atentia ascultatotului. Cacafonice sunt si expresii ca “la latitudine”, “pe pervaz”, “am ameliorat” etc, nu doar clasicele “ca cartea”, “cu curaj” etc. Cuvantul este de provenienta greceasca: “kakos = rau, urat” si “phone = sunet”.

Romana este singura limba romanica in care articolul hotarat este enclitic (se afla la sfarsitul substantivului).

Bildungsromanesc (din ger. bildungsroman) este cel mai lung cuvant (16 caractere) care contine o singura data cele 5 vocale principale ale limbii romana (a, e, i, o. u)? Cuvantul autoînsămânţările este cel mai lung cuvant (17 litere) care contine toate cele 8 vocale ale limbii romane: a, ă, â, e, i, î, o, u.

Cuvantul ininteligibilitatii este cel mai lung cuvant (19 litere) in care se repeta de cele mai multe ori (8 ori) o litera (litera I) a alfabetului roman.

Cuvantul “locatie” nu are, de fapt, sensul de “spatiu, amplasament, loc etc”, asa cum gresit este folosit de unii vorbitori. Locatie inseamna, conform DEX, “chirie, inchiriere, suma platita drept chirie”. Confuzia se datoreaza influentei limbii engleze unde cuvantul “location” are sensul de “loc, spatiu”.

Degenerescentele si regenescentele sunt cele mai lungi cuvinte (fiecare de cate 16 caractere) care contin o singura vocala (repetata de cateva ori).

Cuvantul “patetic” inseamna, de fapt, “plin de patos”. El este folosit in mod incorect, de catre vorbitorii cu o slaba pregatire lingvistica, in expresii peiorative, cu sensul de “penibil, jalnic”. Si aici, cauza o reprezinta influenta limbii engleze unde cuvantul cu o pronuntie asemanatoare, “pathetic“, are sensul de “jalnic, disperat”.

Schwyz (numele unei rase de taurine) este cel mai lung cuvant al limbii romane format numai din consoane.

In DEX nu exista niciun cuvant care sa se termina cu litera Q. Totusi, Q nu este cea mai rara consoana in cuvintele limbii romane ci X.

Litera C este incipienta in cele mai multe cuvinte romanesti in timp ce Y se gaseste ca litera de inceput in cele mai putine.

Din punct de vedere a numarului de vorbitori, limba romana sa afla pe locul 5 (dupa spaniola, portugheza, franceza si italiana) in cadrul familiei limbilor romanice. Pe langa cei din Romania (aproximativ 20 de milioane), sunt inca 6 milioane de vorbitori ai limbii romane pe glob, formand astfel un total de aproximativ 26 de milioane.

Doar 3.91% dintre cuvintele limbii romane sunt formatii interne.

Ponderea limbii romane pe Internet este aproximata la circa 0.17%, cel mai slab procent intre limbile neolatine. Datele sunt disponibile in studiul Limbile şi culturile pe Internet 2005 si sunt valabile la nivelul lunii martie 2005.

38% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii romane provin din franceza sau italiana.


_______________________________________


pus acum 11 ani
   
Mrrrr
AdMiN

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2186
Cuvantul care contine 5 consoane consecutive (si totusi nu e vreo rasa de animal) este oPTSPRezece.

_______________________________________


pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la