Mrrrr's Forum (VIEW ONLY)
Un forum care ofera solutii pentru unele probleme legate in general de PC. Pe langa solutii, aici puteti gasi si alte lucruri interesante // A forum that offers solutions to some PC related issues. Besides these, here you can find more interesting stuff.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Mrrrr's Forum (VIEW ONLY) | Reguli | Inregistrare | Login

POZE MRRRR'S FORUM (VIEW ONLY)

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Iasminica
Femeie
24 ani
Arad
cauta Barbat
24 - 52 ani
Mrrrr's Forum (VIEW ONLY) / Salata de fructe // Fruit salad / ARTICOL - Beneficiile extraordinare ale consumului de urzici Moderat de TRaP, TonyTzu
Autor
Mesaj Pagini: 1
Mrrrr
AdMiN

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2214
Sursa

Poate fi considerată un simbol al venirii primăverii, creşte pretutindeni şi este o plantă apreciată pentru calităţile sale medicinale. Primăvara, urzicile ar trebui să fie nelipsite din meniurile noastre



Incă din cele mai vechi timpuri urzica este folosită în scopuri medicinale şi recomandată în curele terapeutice de primăvară. Este o sursă bogată de fier şi minerale precum calciu, magneziu, zinc, potasiu sau fosfor. Conţine antioxidanţi şi cantităţi importante de vitamine precum A, C, D, E şi K şi lecitină.
Datorită acestor principii active urzica este un bun energizant, vitaminizant, mineralizant, depurativ (în curăţarea sângelui de toxine) şi tonic.

Urzica este folosită mai ales în tratarea căderii părului, a mătreţei, a seboreei, a acneei sau a diferitelor eczeme, ea găsindu-se în componenţa diferitelor creme, tincturi  sau a şamponului, dar este recomandată şi pentru tratarea durerilor reumatice, datorită efectului  antiinflamator. Totodată, este un bun diuretic, putând fi folosită ca antihipertensiv sau în afecţiunile renale.

Ceaiul de urzică

Majoritatea efectelor benefice sunt asociate ceaiului din frunze de urzică, fiind un remediu naturist la îndemâna oricui.
Ceaiul se prepară din două linguriţe de frunze uscate la 250 ml de apă (apa şi planta se fierb împreună). Se lasă apoi 10 minute, după care se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.


Efecte
- combate tulburările intestinale, durerile de cap şi problemele musculaturii sau ale articulaţiilor
- îmbunătăţeşte activitatea cardiacă
- tratează alergiile şi acneea
- tratează infecţiile urinare
- tratează dizenteria, diareea sau hemoroizii

Pulberea

Se macină fin rădăcinile şi partea aeriană a urzicii cu râşniţa de cafea. Pulberea se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, timp de 4 săptămâni. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă întreagă, pe stomacul gol.

Tinctura de rădăcină de urzică

Se pun 15 linguri de pulbere de rădăcină într-o sticlă, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 60 de grade. Conţinutul se lasă la macerat două săptămâni, închis ermetic, apoi se filtrează şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă.

Sucul de urzică

Se pun în blender 100 g de frunze proaspăt culese, spălate bine înainte, şi 150 ml de apă. Se amestecă prin mixare, iar apoi se stoarce şi se filtrează. Se consumă 120 ml de suc, zilnic, pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale şi a anemiei.

Utilizări cosmetice

Pentru curăţarea tenului şi eliminarea impurităţilor care apar adesea în cazul unui ten gras se clăteşte faţa cu infuzie preparată dintr-o lingură de urzici uscate la 250 ml de apă. Se fierb, se lasă să stea 10 minute, apoi se strecoară şi se curăţă bine faţa şi gâtul cu un tifon înmuiat în infuzie.

Pentru tenul cu pori deschişi, se pune seara o compresă cu infuzie combinată de frunze şi rădăcină de urzică, care se ţine o jumătate de oră. Tratamentul se face o dată la două-trei zile, având efecte tonice asupra pielii.

Pentru părul gras se recomandă spălarea şi clătirea cu „apă de urzici“. Se pun două mâini de rădăcină de urzică în doi litri de apă rece. Se lasă să stea 10 ore, apoi se dă un clocot, iar după 10 minute se strecoară.

Pentru întărirea şi hrănirea unghiilor se bea o cană de ceai pe zi, preparat din două linguriţe de frunze.

Precauţii
Urzica proaspătă se administrează cu precauţie persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicaţie, deoarece conţinutul ridicat de vitamina K determină o creştere a vitezei de coagulare.

Retete

Mâncare de urzici şi nuci

Ingrediente: 800 g urzici, 200 g nuci măcinate, 50 g nuci tocate mai mare, 2 linguri ulei măsline, 1 lingură hrean, sare, piper, ierburi de sezon.
Preparare: Urzicile alese şi spălate bine se fierb în apă cu sare. Se scurg, se toacă mărunt, apoi se amestecă împreună cu uleiul, nucile măcinate, hreanul, sare, piper şi cu puţină apă în care au fiert, pentru a subţia piureul. La servire, se ornează fiecare porţie cu nuci zdrobite şi ierburi de sezon.

Piure de urzici

Ingrediente: 1 kg urzici, 1 lingură făină, 1 ceapă, 2 linguri hrean ras, sare, ulei.
Preparare: Urzicile curăţate şi spălate se fierb în apă clocotită cu sare. După ce s-au fiert se scurg şi se trec prin sită, se toacă mărunt sau se mixează. Se adaugă 2-3 linguri din zeama în care au fiert şi făină, apoi se pun pe foc amestecându-se bine, până se face pastă. Separat se căleşte ceapa şi se adaugă în piure. Piureul de urzici se serveşte cu hrean ras şi mămăliguţă.


_______________________________________


pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la